Reflexzonetherapie

reflexzone

Reflexzonetherapie

Reflexzonetherapie is een natuurlijke geneeswijze, een aanvullende therapie die gericht is op de totale mens en werkt op lichaam en geest. De basisgedachte van reflexzonetherapie is dat op het lichaam reflexzones liggen die in verbinding staan met alle organen, klieren, zenuwen botten en weefsels in je lichaam. Stimulatie van de reflexpunten geeft in de corresponderende organen en weefsels een betere doorbloeding, afvoer van afvalstoffen via het lymfesysteem en een betere energiedoorstroming. De massage stimuleert het zelf genezend vermogen van het lichaam. Hierdoor worden de blokkades opgeheven en komt je lichaam weer in balans en harmonie. Dit geeft de meest natuurlijke vorm van herstel. De behandelingen worden uitgevoerd vanuit een Traditionele Chinese Geneeskundige visie. Onder het kopje ‘Traditionele Chinese Geneeskunde’ kun je meer hierover lezen.

Daarnaast is de kracht van de intentie’ of wel een ‘100% focus’ van de therapeut’ en belangrijke component. Hoe meer je als therapeut werkelijk met liefdevolle aandacht betrokken bent, hoe gerichter je de energie kan sturen. Naast werken met een krachtige intentie vind ik bewustwording belangrijk. Mensen bewust maken dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor de status van hun lichaam en geest. Wat je van huis uit, fysiek en geestelijk gezien, meekrijgt heb je niet in de hand, wat je wel in de hand hebt is de wijze hoe je daar mee omgaat. Mensen begeleiden in dit traject van bewustwording met de juiste focus staat centraal in onze reflexzone behandelingen.

Reflexzonetherapie is een veilige natuurlijke behandelwijze en geschikt voor iedereen. Alle behandelingen zijn complementair en geen vervanging voor de reguliere geneeskunde.


Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG)

Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is bij uitstek geschikt als geneeswijze van nu omdat het kijkt naar de hele persoon en niet alleen naar de symptomen of klachten.

Eén geheel
TCG heeft een holistische benadering. Dat betekent dat lichaam en geest als één geheel worden gezien: alle processen zijn met elkaar verbonden. Therapeuten die werken volgens de principes van TCG zien als onderliggende oorzaak van pijn of ziekte dat iets niet verandert of beweegt, dat wél zou moeten veranderen of bewegen. Het vermogen om te veranderen in relatie tot iets anders wordt wel Qi genoemd.

In de Chinese opvatting is Qi een soort energie, waarvan je bij de geboorte een bepaalde hoeveelheid meekrijgt en die altijd vrijelijk moet kunnen stromen. Qi stroomt via de meridianen, een netwerk van ‘energie’banen over het lichaam en door de organen.

In de westerse opvatting is Qi meer een abstracte beschrijving van lichaamsfuncties. De metafoor in de traditionele Chinese geneeskunde is de gelijktijdige behandeling van de ‘takken’ en de ‘wortels’: de takken staan voor de symptomen waarmee je bij de behandelaar komt, de wortels zijn de onderliggende oorzaken van het probleem.

Uit balans
Raakt de Qi-stroom geblokkeerd, dan ontstaan klachten: het lichaam is uit balans. Dit noemen we ‘ziekte’. De Huang Di Nei Jing, het basisboek van de Chinese geneeskunde, zegt dat een disbalans in de energiedoorstroming veroorzaakt kan worden door:

 • Aangeboren constitutie
 • Klimaat en weersomstandigheden
 • Emotionele factoren
 • Overwerk, honger, uitputting
 • Ongelukken, chirurgie
 • Levensstijl, dieet
 • Milieuvervuiling, medicatie, contact met chemische stoffen


De westerse verklaring ziet obstructies in fysieke vorm, bijvoorbeeld vastzittend bindweefsel of spieren, waarbij onder andere bloed niet voldoende doorstroomt en daarmee de zuurstof- en voedselvoorziening van de cellen verstoord wordt.

Geneeswijzen van nu
Wat de TCG zo geschikt maakt voor onze hedendaagse maatschappij, is dat deze geneeswijze de psychische, emotionele en lichamelijke kanten van de mens samenpakt. TCG-therapeuten zijn opgeleid om te focussen op de hele persoon, niet alleen op de ziekte, en alle symptomen worden met elkaar in verband gebracht. Iedere patiënt is uniek, twee mensen met dezelfde westerse diagnose kunnen verschillende behandelingen krijgen.

Een reflexzonebehandeling bij Vitaal Optimaal bestaat vrijwel altijd uit een combinatie van diverse werkvormen. Anamnese en vooronderzoek vinden altijd plaats tijdens het eerste consult.  Bevindingen die hier uit voortkomen zijn bepalend voor de keuze van de werkvormen. De reflexzones waar wij op werken bevinden zich op de handen/armen/rug/nek/hoofd/voeten of onderbenen.

Energetische behandeling
Het doel is opsporen van blokkades en deze opheffen zodat het energetische systeem beter kan functioneren en de bloedcirculatie bevorderd wordt. Een energetische behandeling kan over de kleding heen gegeven worden en mensen voelen vaak direct resultaat (handen worden warm, tintelingen vingers en voeten etc.). Energetisch in balans is de basis van al mijn behandelingen. Een behandeling begint altijd met een controle van de energie doorstroming. Energetische blokkades worden direct opgeheven. Bevindingen in het energetische systeem bepalen de keuze van de behandeling.

Drukpunten, triggerpoints
De therapeut gebruikt de duimen, handpalmen, vingers én het eigen lichaamsgewicht om druk uit te oefenen op de reflexpunten, acupunctuurpunten en op de meridianen. Ook gewrichtsmanipulatie en strekkingen van lichaamsdelen kunnen onderdeel zijn van een reflexzonebehandeling. De massage ontspant, versoepelt de spieren en bevordert de beweging van gewrichten en zorgt voor een goede circulatie van de bloed- en lichaamsstoffen en het afvoeren van afvalstoffen. Deze behandeling is gericht op blokkades en pijn veroorzaakt door knopen of blokkades in een te strak gespannen spier (triggerpoint of drukpunt). Deze kunnen een groot scala aan klachten veroorzaken. Met name klachten aan rug/ lies/ nek/ schouder/ knie/ enkel / migraineklachten, duizeligheid en darmproblematiek hebben hier baat bij. De comfortabele zithouding is de reden dat ik veel mensen op de stoel behandel. Deze behandeling kan ook over de kleding heen gegeven worden.

Dorn-Methode
Het uitgangspunt van de Dorn methode is een verschil in beenlengte, een veel voorkomend probleem bij mensen met rugklachten. Een beenlengteverschil hoeft niet altijd een anatomische oorzaak te hebben, maar kan ook het gevolg zijn van een bekkenscheefstand. De bewegingsactiviteiten van de mens zijn de laatste jaren, zowel beroepsmatig als in haar vrije tijd, totaal veranderd. Doordat we veel meer zittend werk verrichten heeft dat er bij veel mensen toe geleid dat er een beenlengteverschil is ontstaan. Om dit beenlengteverschil op te heffen, maakt men bij reguliere therapievormen het kortere been langer (orthopedische hakverhoging). Door de Dorn methode toe te passen kan een beenlengteverschil bijna altijd worden verbeterd dan wel opgeheven. Door een samenwerking tussen therapeut en cliënt is het mogelijk gewricht- en wervelcorrecties uit te voeren. De correcties die worden uitgevoerd geschieden altijd in beweging (dynamische correcties), waardoor het lichaam veel makkelijker de correcties accepteert. Bovendien krijgt de cliënt in de meeste gevallen ook zelfhulpoefeningen aangeboden, waardoor men zelf in staat is de klachten te baas te blijven en niet afhankelijk blijft van de therapeut.

Medical Taping Concept
De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren 70 gelegd in Japan en Korea. Hier werd destijds een tapemethode ontwikkeld vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel zijn om gezondheid te behouden en te herstellen. De achtergrond van de gedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven. Voortbouwend op deze gedachten is CureTape ontwikkeld, een elastische tape die de spieren in hun functie kan ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Door aangedane spieren op deze wijze te behandelen, wordt het lichaamseigen herstelproces geactiveerd. Samengevat zijn de effecten welke bereikt kunnen worden als volgt in te delen:

 1. Pijndemping
 2. Spierfunctie verbeteren door tonusregulatie
 3. Ondersteunen gewrichtsfunctie
 4. Belemmering in bloedcirculatie en lymfe afvoer opheffen
 5. Neuro-reflectoire beïnvloeding
 • Reflexzonetherapie kan onder andere ingezet worden bij de volgende klachten:

  • rug-, nek- en schouderklachten
  • spier- en gewrichtsklachten
  • fibromyalgie
  • hoofdpijn, migraine
  • spijsverteringsklachten (maag-, darmklachten), over/ondergewicht
  • hormonale disbalans (o.a. PMS, menstruatie- en overgangsklachten)
  • vermoeidheid, stress, overspannenheid, burn-out
  • depressieve klachten, verdriet, rouwverwerking
  • chronische verkoudheid, bijholte ontsteking
  • onrust, slapeloosheid
  • ADHD, Autisme
  • ondersteuning bij gewichtscontrole

  Hierboven staan de meest voorkomende klachten vermeldt. Komt je klacht niet in het rijtje voor ?

  Neem gerust contact op, het zou zomaar kunnen dat we iets voor je kunnen betekenen.

Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is bij uitstek geschikt als geneeswijze van nu omdat het kijkt naar de hele persoon en niet alleen naar de symptomen of klachten.

Eén geheel
TCG heeft een holistische benadering. Dat betekent dat lichaam en geest als één geheel worden gezien: alle processen zijn met elkaar verbonden. Therapeuten die werken volgens de principes van TCG zien als onderliggende oorzaak van pijn of ziekte dat iets niet verandert of beweegt, dat wél zou moeten veranderen of bewegen. Het vermogen om te veranderen in relatie tot iets anders wordt wel Qi genoemd.

In de Chinese opvatting is Qi een soort energie, waarvan je bij de geboorte een bepaalde hoeveelheid meekrijgt en die altijd vrijelijk moet kunnen stromen. Qi stroomt via de meridianen, een netwerk van ‘energie’banen over het lichaam en door de organen.

In de westerse opvatting is Qi meer een abstracte beschrijving van lichaamsfuncties. De metafoor in de traditionele Chinese geneeskunde is de gelijktijdige behandeling van de ‘takken’ en de ‘wortels’: de takken staan voor de symptomen waarmee je bij de behandelaar komt, de wortels zijn de onderliggende oorzaken van het probleem.

Uit balans
Raakt de Qi-stroom geblokkeerd, dan ontstaan klachten: het lichaam is uit balans. Dit noemen we ‘ziekte’. De Huang Di Nei Jing, het basisboek van de Chinese geneeskunde, zegt dat een disbalans in de energiedoorstroming veroorzaakt kan worden door:

 • Aangeboren constitutie
 • Klimaat en weersomstandigheden
 • Emotionele factoren
 • Overwerk, honger, uitputting
 • Ongelukken, chirurgie
 • Levensstijl, dieet
 • Milieuvervuiling, medicatie, contact met chemische stoffen


De westerse verklaring ziet obstructies in fysieke vorm, bijvoorbeeld vastzittend bindweefsel of spieren, waarbij onder andere bloed niet voldoende doorstroomt en daarmee de zuurstof- en voedselvoorziening van de cellen verstoord wordt.

Geneeswijzen van nu
Wat de TCG zo geschikt maakt voor onze hedendaagse maatschappij, is dat deze geneeswijze de psychische, emotionele en lichamelijke kanten van de mens samenpakt. TCG-therapeuten zijn opgeleid om te focussen op de hele persoon, niet alleen op de ziekte, en alle symptomen worden met elkaar in verband gebracht. Iedere patiënt is uniek, twee mensen met dezelfde westerse diagnose kunnen verschillende behandelingen krijgen.