Traditionele Chinese Geneeskunde

Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is bij uitstek geschikt als geneeswijze van nu omdat het kijkt naar de hele persoon en niet alleen naar de symptomen of klachten.

Eén geheel
TCG heeft een holistische benadering. Dat betekent dat lichaam en geest als één geheel worden gezien: alle processen zijn met elkaar verbonden. Therapeuten die werken volgens de principes van TCG zien als onderliggende oorzaak van pijn of ziekte dat iets niet verandert of beweegt, dat wél zou moeten veranderen of bewegen. Het vermogen om te veranderen in relatie tot iets anders wordt wel Qi genoemd.

In de Chinese opvatting is Qi een soort energie, waarvan je bij de geboorte een bepaalde hoeveelheid meekrijgt en die altijd vrijelijk moet kunnen stromen. Qi stroomt via de meridianen, een netwerk van ‘energie’banen over het lichaam en door de organen.

In de westerse opvatting is Qi meer een abstracte beschrijving van lichaamsfuncties. De metafoor in de traditionele Chinese geneeskunde is de gelijktijdige behandeling van de ‘takken’ en de ‘wortels’: de takken staan voor de symptomen waarmee je bij de behandelaar komt, de wortels zijn de onderliggende oorzaken van het probleem.

Uit balans
Raakt de Qi-stroom geblokkeerd, dan ontstaan klachten: het lichaam is uit balans. Dit noemen we ‘ziekte’. De Huang Di Nei Jing, het basisboek van de Chinese geneeskunde, zegt dat een disbalans in de energiedoorstroming veroorzaakt kan worden door:

  • Aangeboren constitutie
  • Klimaat en weersomstandigheden
  • Emotionele factoren
  • Overwerk, honger, uitputting
  • Ongelukken, chirurgie
  • Levensstijl, dieet
  • Milieuvervuiling, medicatie, contact met chemische stoffen


De westerse verklaring ziet obstructies in fysieke vorm, bijvoorbeeld vastzittend bindweefsel of spieren, waarbij onder andere bloed niet voldoende doorstroomt en daarmee de zuurstof- en voedselvoorziening van de cellen verstoord wordt.

Geneeswijzen van nu
Wat de TCG zo geschikt maakt voor onze hedendaagse maatschappij, is dat deze geneeswijze de psychische, emotionele en lichamelijke kanten van de mens samenpakt. TCG-therapeuten zijn opgeleid om te focussen op de hele persoon, niet alleen op de ziekte, en alle symptomen worden met elkaar in verband gebracht. Iedere patiënt is uniek, twee mensen met dezelfde westerse diagnose kunnen verschillende behandelingen krijgen.