Behandelingen

Een behandeling bij Vitaal Optimaal bestaat vrijwel altijd uit een combinatie van diverse werkvormen. Bevindingen in het vooronderzoek zijn bepalend hierin. Hieronder de meest toegepaste werkvormen:

Energetische behandeling
Doel en werkwijze:
Het doel van deze behandeling is het opsporen van blokkades en deze opheffen zodat het energetische systeem beter kan functioneren en de bloedcirculatie bevorderd wordt. Een energetische behandeling kan over de kleding heen gegeven worden en mensen voelen vaak direct resultaat (handen worden warm, tintelingen vingers en voeten etc.). Energetisch in balans is de basis van al mijn behandelingen. Een behandeling begint altijd met een controle van de energie doorstroming. Energetische blokkades worden direct opgeheven. Bevindingen in het energetische systeem bepalen de keuze van de behandeling.

Therapeutische Stoelmassage
Doel en werkwijze:
Deze behandeling is gericht op energetische blokkades en pijn veroorzaakt door een blokkade (knopen) in een te strak gespannen spier (triggerpoint of drukpunt). Deze kunnen een groot scala aan klachten veroorzaken. Met name klachten aan rug / lies / nek / schouder / knie / enkel / migraineklachten en duizeligheid hebben baat bij deze drukpuntmassage. De comfortabele zithouding is de reden dat ik veel mensen op de stoel behandel. Deze behandeling kan ook over de kleding heen gegeven worden.

Preventieve TouchPro Chair Massage
Doel en werkwijze:
Doel van de massage is verbetering van de lichamelijke en geestelijke conditie d.m.v. stimulering van de energiestroom en de bloed- en lymfeomloop, waardoor het lichaam beter in balans komt. Werkgerelateerde klachten als bijvoorbeeld RSI / CANS, hoofdpijn en rugklachen, evenals psychische vermoeidheid kunnen zo woorden voorkomen of verminderd. De massage is gebaseerd op traditionele Japanse drukpuntmassage en wordt gedurende ongeveer 15 minuten gegeven op hoofd, rug, nek, schouders, armen, handen en heupen. Deze massage geef ik vaak aan mensen die 1x per maand komen als een soort van onderhoud voor lichaam en geest.

Medical Taping Concept
Doel en werkwijze:
De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren 70 gelegd in Japan en Korea. Hier werd destijds een tapemethode ontwikkeld vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel zijn om gezondheid te behouden en te herstellen. De achtergrond van de gedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven. Voortbouwend op deze gedachten is CureTape ontwikkeld, een elastische tape die de spieren in hun functie kan ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Door aangedane spieren op deze wijze te behandelen, wordt het lichaamseigen herstelproces geactiveerd. Samengevat zijn de effecten welke bereikt kunnen worden als volgt in te delen: 1) Pijndemping – 2) Spierfunctie verbeteren door tonusregulatie – 3) Ondersteunen gewrichtsfunctie – 4) Belemmering in bloedcirculatie en lymfe afvoer opheffen – 5) Neuro-reflectoire beïnvloeding.

Dorn-Methode
Doel en werkwijze:
Het uitgangspunt van de Dorn methode is een verschil in beenlengte, een veel voorkomend probleem bij mensen met rugklachten. Een beenlengteverschil hoeft niet altijd een anatomische oorzaak te hebben, maar kan ook het gevolg zijn van een bekkenscheefstand. De bewegingsactiviteiten van de mens zijn de laatste jaren, zowel beroepsmatig als in haar vrije tijd, totaal veranderd. Doordat we veel meer zittend werk verrichten heeft dat er bij veel mensen toe geleid dat er een beenlengteverschil is ontstaan. Om dit beenlengteverschil op te heffen, maakt men bij reguliere therapievormen het kortere been langer (orthopedische hakverhoging). Door de Dorn methode toe te passen kan een beenlengteverschil bijna altijd worden verbeterd dan wel opgeheven. Door een samenwerking tussen therapeut en cliënt is het mogelijk gewricht- en wervelcorrecties uit te voeren. De correcties die worden uitgevoerd geschieden altijd in beweging (dynamische correcties), waardoor het lichaam veel makkelijker de correcties accepteert. Bovendien krijgt de cliënt in de meeste gevallen ook zelfhulpoefeningen aangeboden, waardoor men zelf in staat is de klachten te baas te blijven en niet afhankelijk blijft van de therapeut.

Sportmassage
Doel en werkwijze:
Doelen die door middel van massage (klassieke massage) nagestreefd kunnen worden zijn: 1) Algehele ontspanning 2) Lokale spierontspanning 3) Algehele stimulering 4) Lokale stimulering van m.n. de doorbloeding van de huid en van de spieren. Dit heeft een verandering in de stofwisseling tot gevolg 5) Losmaken van vezels ten opzichte van elkaar 6) Ontschilfering van de huid 7) Bestrijden van o.a. spiervermoeidheid, spierverharding, spierpijn en kramp. Massagehandgrepen kunnen gebruikt worden om bepaalde doelen na te streven. De keuze van het doel van de massage is afhankelijk van het onderzoek dat aan de massage vooraf gaat. Het is belangrijk het oorspronkelijke doel constant te controleren en daar waar nodig aan te passen.

Blessurepreventie
Doel en werkwijze:
Doel van blessurepreventie is het beschermen van de sportman tegen de risico’s ten aanzien van de gezondheid voor nu en later. Overbelasting van het bewegingapparaat sluipt er vaak langzaam in. Er is dan nog geen blessure maar er zijn wel duidelijke signalen welke zich het eerst manifesteren in de spieren. Het behandelen van de spieren door massage, het geven van individuele aangepaste normaliserende oefenstof en het nemen van herstelbevorderende maatregelen is in dit stadium van het grootste belang om schade aan de gezondheid door sportbeoefening te voorkokmen.